ČAGALUKS U LEČENJU PSORIJAZE

Psorijaza – kožno oboljenje nejasne etiologije, teško izlečivo. Karakterišu je povišena proliferacija ćelija epiderma bez neoplazije, upalni procesi, imunodeficit.

U lečenju psoriaze čagu je prvi primenio profesor E. A. Dosičov nakon što je uočio nestanak psoriaze kod bolesnika u toku lečenja čagom polipa želuca i creva. U cilju provere, profesori E. A. Dosičov i V. M. BISTROVA, oformili su grupu od 50 obolelih, koji su bolovali od psoriaze od 1 do 15 i više godina sa prethodnim i naknadnim hroničnim oboljenjima želudačno – crevnog trakta ( gastritis, kolitis, hepatoholecistitis, čir i dr.). Efekat je uočen nakon 2 -3 meseca neprekidnog korišćenja preparata čaga. Od 50 obolelih 38 su izlečeni, kod 8 je uočeno poboljšanje stanja. U isto vreme uočeno je poboljšanje funkcija želudačno – crevnog trakta, pokazatelja krvi, želudačno – crevnog soka i povišenje radne sposobnosti. Pobočne pojave i komplikacije nisu uočene. U celini, podnošenje preparata bilo je dobro.

U toku lečenja, već nakon 7 – 8 dana, zabeleženo je smanjenje svraba, crvenilo upaljenih mesta, prestalo je pojavljivanje novih upala, stezanje kože. Postepeno je nastupilo regulisanje stolice i smanjenje bolova u zglobovima. U toku lečenja pokazatelj kvaliteta života povisio se za 24 procenta.